Wat betekenen al die letters achter mijn bestand?

Voor jouw logo heb je van mij de volgende bestandsnamen ontvangen: JPG, PNG en EPS. Maar welke bestand moet ik waar voor gebruiken?

Je hebt van mij verschillende bestanden ontvangen, waarschijnlijk jouw logo. Maar wat heb je precies ontvangen en wat zijn alle verschillen tussen cmyk, rgb en alle bestandsnamen? Hier leg ik je kort uit hoe het nu precies zit.

Beeld-bestanden kunnen opgebouwd zijn uit pixels of vectoren.


pixel_kleur-02

Pixels

Deze ken je hoogstwaarschijnlijk wel. Wanneer je inzoomt in een foto, zie je vaak kleine blokjes ontstaan, dit noemen wij pixels. Hoe meer pixels des te minder ‘blokjes’ je ziet. Het bestand is opgebouwd uit hele kleine blokjes, en hoe groter het bestand des te meer blokjes je nodig hebt.
Pixelbestanden: .jpg .png .gif

Vectoren

Hier begint de computer met rekenen, hij slaat als het ware een punt op, en trekt dan naar een ander punt een lijn. Met als resultaat, dat je oneindig kunt inzoomen zonder dat je pixels ziet.
Vectorbestanden: .eps


pixel_kleur-01

Kleuren

Dan hebben we nog de kleuren. Deze kunnen opgebouwd zijn uit RGB of CMYK kleuren, kort gezegd: CMYK is voor drukwerk en RGB voor beeldscherm gebruik.

Waarom dit niet het zelfde is? Heel simpel, wanneer je met drie soorten lampen (rood, blauw en geel) op het zelfde punt zou schijnen krijg je wit ligt. Doe je dit zelfde met inkt op papier dan krijg je een vieze bruine kleur.

Wanneer je het RGB bestand met het CMYK bestand vergelijkt dan het lijken alsof de CMYK versie wat doffer is, dit klopt ook. Waarschijnlijk omdat je het vanaf een beeldscherm bekijkt. Dit heeft alom te maken met het voorgaande principe. Belangrijk is dus om dan geen RGB gebruikt wanneer je voor drukwerk gaat.
RGB: beeldscherm
CMYK: drukwerk


pixel_kleur-03

Transparantie

Wanneer je een logo op een gekleurd vlak of afbeelding wilt plaatsen, kun je het beste een .png of .eps afbeeldingen plaatsen. Bij deze bestandstypes krijg je geen wit vlak om je logo heen.
Transparant: .pgn .eps
Niet-transparant: .jpg