Afbeeldingen, plaatjes, foto’s… Stockfoto’s?

Waar haal je nu al die (stock)foto’s vandaan voor je op je website? En helemaal met een blog wil je het graag zo visueel mogelijk maken. Daar houden mensen nu eenmaal van, helemaal vandaag de dag. Hoe meer plaatjes, hoe minder tekst, hoe beter? (of dat helemaal waar is, laten we maar even in het midden). Maar je bent hoogst waarschijnlijk opzoek naar afbeeldingen die je gratis kunt gebruiken, zonder gedonder te krijgen.

Afbeeldingen kun je kopen in heel veel prijsklassen, sommige kosten meer dan 1000 euro per jaar, per maand, per dag. Het kan allemaal. Sommige maar 10 euro. En sommige zijn gratis. Die laatste zijn niet moeilijk te vinden; gratis stockfoto’s. Ik heb een klein rijtje van websites die dit aanbieden voor je gemaakt.

Gratis

unsplash.com
stocksnap.io
gratisography.com
nos.twnsnd.co
pexels.com
finda.photo
foter.com

Niet gratis, maar wel de moeite waard:

stocksy.com

De standaard stockfoto sites (betaald):

gettyimages.nl
stock.adobe.com
www.shutterstock.com

Je zult al snel ontdekken dat er veel verschil is, qua kwaliteit en vooral originaliteit. Zorg in ieder geval dat de beelden op je website altijd rechtmatig verkregen zijn.

Kiezen:

Let tijdens het zoeken goed op, zorg dat alle foto’s dezelfde sfeer, lichtintensiteit, type mens uitstraalt. En woon je in Nederland, en zie bergen in de verte? Ook dit is niet erg geloofwaardig voor een nuchtere Hollander. Zo zijn er nog veel meer eisen, zorg dat je goed van te voren weet waar je naar opzoek gaat en maak een lijstje.

En probeer die vreselijk perfect witte tanden zoveel mogelijk te voorkomen…